Syncentralerna.se

Glasögon och linser för korrigering av synen

Det är inte ovanligt att drabbas av en synnedsättning och vanligtvis går det relativt enkelt att korrigera med hjälp av glasögon eller linser. Skulle du däremot få en synnedsättning som kommer helt plötsligt och som dessutom gör ont bör du uppsöka en ögonläkare.

Det finns en del symtom du bör vara medveten om som är tecken på att du bör besöka en optiker:

  • Din syn blir sämre under en längre tid – exempelvis under ett halvår
  • Du har inga övriga besvär relaterade till ögat
  • Dina ögon är inte röda

Så går en synundersökning till

När du kommer till en optiker för att genomgå en synundersökning kommer du att få svara på en del frågor först. Bland annat om du har märkt hur pass snabbt synnedsättningen har kommit, om det gäller båda ögonen eller bara ett samt om du har ont och om du har andra sjukdomar så som diabetes.

Därefter undersöker optikern dina ögon. Vanligtvis brukar det innebära en kontroll av synskärpan följt av att optikern tittar på ögat med ett så kallat ögonmikroskop. Det är inte ovanligt att optiker också mäter trycket i ögat under tiden. En synundersökning brukar inte ta mer än max 20 minuter.

Synnedsättning på grund av brytningsfel

En väldigt vanlig anledning till att du får en synnedsättning har med ett brytningsfel att göra. I samband med ögats hornhinna och lins fokuserar ljuset bildas en klar och skarp bild på din näthinna. Om någon av delarna i ditt öga inte fungerar normalt blir bilden på näthinnan suddig. Följande synnedsättningar räknas in bland brytningsfelen:

  • Närsynthet
  • Översynthet
  • Astigmatism
  • Ålderssynthet

Korrigera brytningsfel med linser och glasögon

linserI dag kan mer eller mindre alla brytningsfel korrigeras med hjälp av antingen glasögon eller kontaktlinser. Numera kan du beställa linser snabbt och enkelt på nätet via bland annat Lenson. Vanligtvis brukar det innebära att du kan köpa linser billigare än om du köper via din optiker. Du kan naturligtvis också köpa prisvärda glasögon.

När enklare synnedsättningar ska korrigeras är det i princip din egen smak som avgör om du ska ha glasögon eller linser. Nuförtiden är både linser och glasögon av så pass hög kvalitet att det mer eller mindre kvittar vad du väljer. Är du dock väldigt närsynt är det vanligt att du blir rekommenderad kontaktlinser framför glasögon för synskärpans skull. Rådgör med din optiker om du känner dig osäker på vilket val som är det bästa för just dig!